Kriz | Konular | Kitaplar

Krize Karşı Alınan Önlemler

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, global krize karşı alınan önlemler kapsamında KDV ve ÖTV'deki indirim süresinin uzatılması gerektiğini belirterek, aynı indirimin hızlı tüketim ürünlerinde de yapılmasını istedi. Aşut, iç talebin canlanması halinde artan işsizlik oranının da gerileyeceğini söyledi.

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, hükümet tarafından krizi karşı alınan önlemleri değerlendirdi.

Amerika'da mortgage kredileri ile başlayan global krizin Türkiye'de kendisini iç ve dış talep yetersizliği olarak gösterdiğini ifade eden Aşut, bu durumun doğal bir sonucu olarak da reel sektörün krizden olumsuz etkilendiğini anlattı. Üretim hızla gerilerken kapasite kullanım oranlarının da ortalama yüzde 80'den yüzde 63'e gerilediğini, işsizliğin hızla arttığına dikkat çeken Aşut, dünya ölçeğindeki talep daralmasının sürdüğünü ve buna bağlı olarak da Türkiye ihracatının yüzde 30'luk bir düşüş gösterdiğini dile getirdi.

Hükümet tarafından bugüne kadar global krize karşı 5 ayrı paket hazırladığının altını çizen Aşut, "Bunlardan en önemlileri daralan dış pazarlara karşın, iç pazarda tüketimi arttırmaya yönelik olan ÖTV ve KDV indirimleri oldu. Açıklanan paketle ilgili olarak sektör temsilcileriyle yaptığımız görüşmelerde; otomotiv sektörünün bu işten oldukça memnun olduğu, satışlarda patlama yaşandığı, bunun üretime de yansıyacağı ifade edildi" dedi.

İnşaat sektöründeyse 150 metrekarenin üzerindeki konutlarda KDV indiriminin yanında daha küçük konutlardaki yüzde 1'lik KDV'nin sıfırlandırılmasının daha doğru olacağını belirten Aşut, bu uygulamanın da 3 ay değil daha uzun süreli uygulanmasını istedi.

Tüm bunların yanında hızlı tüketim ürünlerinde de benzer bir uygulamanın bir an önce yapılmasının sektörlerin en önemli talepleri arasında yer aldığını hatırlatan Aşut, "Otomotivde, dayanıklı tüketim mallarında, konutta yapılan vergi indirimlerinin, insanların öncelikli tüketim kalemleri arasında yer alan gıda, tekstil gibi sektörlere uygulanması da en az diğerleri kadar önemlidir. Bu sektörlerde de vergi indirimleri uygulanmasıyla birlikte iç talep canlandırılırsa, hızla artan işsizlik oranları gerilemeye başlayacaktır. KOBİ'lerin yoğun şekilde faaliyet gösterdiği sektörler için alınacak önlemler, kapanan ya da kapanmamak için direnen işletmelerin yeniden hayat bulmasını sağlayacaktır" diye konuştu.

Reel sektörde yaşanan kredi kullanımı konusundaki sorunlarla ilgili de açıklamalarda bulunan Aşut, bankaların piyasalara güvenmemesi nedeniyle reel sektörün kredilendirilmesine sıcak bakmadığına ve bu nedenle işletmelerin nakit ihtiyacını karşılayamadığına işaret etti. Aşut, global krize karşı alınacak önlemlerin diğer sektörlere de yansımasının bankaların piyasa ve işletmelere olan güvensizliğini ortadan kaldıracağını, böylelikle işletmelerin nakit ihtiyaçlarının daha kolay karşılanabileceğini savundu.

Tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizin başta Amerika ve Avrupa Birliği'nde (AB) bitmeden dış pazarlarda büyüme yaşanmayacağını ifade eden Aşut, bu nedenle de iç pazarın Türkiye açısından çok önemli bir konuma geldiğini, yerli malı kullanımının teşvik edilmesiyle birlikte reel sektörün rahat bir nefes alabileceğini söyledi.
(SNK-CC-E)


Konular