Kriz | Konular | Kitaplar

Kanal İstanbul da hedefte

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndaki aramada el konan bilgisayarda Kanal İstanbul'un sır gibi saklanan planlarının da yer aldığı öğrenildi.

İstanbul'daki operasyonların tüm detaylarını sızdıran savcılığın proje detaylarını da sızdırmasından endişe ediliyor.

17 Aralık operasyonunun ikinci dalgasındaki '100 milyar dolarlık yolsuzluk yapıldı' iddiası safsata çıktı. Yeni operasyonda, Türkiye'nin 2023 hedefleri kapsamında inşasına başlanan projeleri hayata geçirmek üzere kolları sıvayan işadamlarının gözaltına alınmak istenmesi, Başbakan Erdoğan'ın 'Türkiye'ye yönelik uluslar arası bir operasyon yapılıyor' tezini haklı çıkardı.

İŞADAMLARINA TERÖRİST MUAMELESİ

Yeni Şafak gazetesinin haberine göre; terörle mücadele savcısının, yerli işadamlarını terörist zanlısı gibi göstererek tutuklatmak istemiyle önce emniyeti, başarılı olamayınca da jandarmayı devreye soktuğu ortaya çıktı. 7 işadamının malvarlıklarının tamamına tedbir konulması istemiyle tutuklanmak istendiği gözaltı listesinde 30'dan fazla işadamının bulunduğu 41 kişi yeraldı.

ORTAK ÖZELLİKLERİ 2023'Ü İNŞA ETMELERİ

Operasyona maruz kalması şimdilik engellenen işadamlarının ortak özelliği ise, Türkiye'nin 2023 projeleri kapsamında hayata geçirilen 3. Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Anadolu şehirleri ile İstanbul'u birbirine bağlayan kritik yatırımları gerçekleştirmeye başlamış olmaları.

150 BİN KİŞİ ÇALIŞTIRIYORLAR

Operasyonu yürüten savcılık tarafından, operasyonun medya ayağını yöneten medya kuruluşlarına ve twitter hesaplarına saniyeler içinde servis edilen tutuklu listesinde yer alan işadamları, yurt içi ve yurtdışındaki yüzlerce şirkette toplamda 150 bin Türkiye vatandaşına istihdam sağlıyor. Operasyon medyasının, hızlı tren, inşaat, enerji, köprü ve yol gibi yatırımlar yaparak reel ekonomiye katkıda bulunan işletmelerin ürettiği hasılat rakamlarını alt alta toplayarak '100 milyar dolar yolsuzluk yapıldı' yalanına ulaşması dikkat çekti.

GEZİCİLER İSTEDİ SAVCI YAPTI

Gezi olayları sırasında protestocuların dev projelerin durdurulması yönündeki talepleri operasyonu yapan savcı tarafından gerçekleştirilmek istendi. İstanbul 3. Havalimanı ihalesini canlı yayında yapılan ihale ile kazanan Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon İnşaat A.Ş Ortak Girişim Grubu, 22 milyar 152 milyon euro teklifle işbaşı yapmaya hazırlanıyordu. İhaleyi alan işadamları Nihat Özdemir, Cemal Kalyoncu ve Mehmet Cengiz, 3. havalimanı için finansman arayışında oldukları dönemde operasyon şoku ile karşı karşıya kaldı.

Kaynak: Yeni Şafak

Konular