Kriz | Konular | Kitaplar

İstihdam paketi haziranda tamamlanacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, "İstihdam strateji çalışmasını haziran ayının ortasına kadar tamamlamayı düşünüyoruz" dedi.

Dinçer, AK Parti grup toplantısı öncesinde gazetecilerin soruların yanıtladı.

İstihdam stratejisiyle ilgili çalışmaların tamamlanmak üzere olduğu belirten Dinçer, "Çok geniş kapsamlı bir istihdam politikası belirlenecek. Türkiye'nin değişen dünya şartları karşısında bulunduğumuz durumu değerlendirerek uzun dönemli istihdam politikaları ve işsizliği önleme stratejilerini tespit edeceğiz" diye konuştu.

Ay sonunda toplanacak Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda sivil toplum örgütleri temsilcileriyle bir araya gelerek, onların görüşlerini alacaklarını anlatan Dinçer, "En sonunda Ekonomik ve Sosyal Konsey'de bu politikalar tartışılacak arkasından da Türkiye'nin temel politikalarını belirlemiş olacağız" dedi.

Dinçer, çalışma hayatıyla ilgili bütün sorunları kapsayıcı olması ve Türkiye'nin temel sorunu olan işsizliği önlemeye yönelik somut ve radikal önerileri içermesi nedeniyle bu istihdam stratejileri çalışmalarının diğerlerinden ayrıldığını söyledi.

Hazırlanan istihdam stratejinde hizmet sektörünün özel bir yere sahip olduğunu belirten Dinçer, tekstil, turizm, inşaat gibi sektörlerden Türkiye'nin vazgeçemeyeceğini söyledi. Dinçer, "İstihdam strateji çalışmasını haziran ayının ortasına kadar tamamlamayı düşünüyoruz" dedi.

8 milyarlık yük

Bir gazetecinin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun partisinin kurultayında çalışma hayatına ilişkin eleştirileri ile İşsizlik Sigortası Fonu'ndaki paraların nereye harcandığına yönelik sözlerini sorması üzerine, Dinçer şöyle konuştu:

"Eğer muhalefetin bu konuda bir önerisi varsa tam zamanı. Türkiye ulusal mahiyette politikalarını hazırlıyorken önerilerini getirsinler. Memnuniyetle stratejilerimizin arasına koyalım... Ama 'sorun var' demekle yetmiyor. Soruna çözüm tartışıyoruz biz. Kaynak buluyorlarsa nasıl olduğunu anlatsınlar, kamuoyunu ikna etsinler.

Şu anda neredeyse toplumun tamamına sağlık sigortası hizmeti sunuyoruz zaten. Toplumun çok büyük kesimine şöyle veya böyle sigorta desteği sağlıyoruz. Bugün sosyal güvenlik sisteminde herkes için açılmış bir kapı var. Dolayısıyla o kapıları kullanarak sosyal güvenlik sisteminden yararlanabilirler. Önereceğiniz her ek imtiyaz o kaynağı nereden bulacağınız sorusunu da beraberinde getirir."

Bakan Dinçer, "İntibak denilen hususun sadece işçileri kapsaması ve çok parçalı olası nedeniyle eksik olduğunu" belirterek, "En kötü ihtimalle en düşük dilime birleştirmeye teşebbüs ettiğimizde her yıl ekonomimize 8 milyar TL yük getirmektedir. Herkes hesabını buna göre yaparak vaatlerde bulunmalı" dedi.

Konular