Kriz | Konular | Kitaplar

Krizin Getirisi: Kabir Hizmeti

`Krizi fırsata çevireceğiz` söylemi Antalya`da karşılık buldu. Bugüne kadar ticaretin değişik alanlarında faaliyet gösteren Mehmet Çetin, son işi de iyi gitmeyince çareyi sektör değiştirmekte buldu. Ancak Çetin`in yeni faaliyet alanı duyanlar için ilk etapta ilginç geliyor. Çünkü, o dirilerden değil, ölülerden para kazanıyor. `Antalya Kabir Bakım Hizmeti` adında bir şirket kuran genç girişimci, şehir içindeki 2 büyük mezarlıkta faaliyet gösteriyor. Yakınları tarafından ziyaret edilemediği için bakımsız kalan mezarlarla ilgilenen Çetin, temizlik başta olmak üzere genel bakım yaptıktan sonra, kabri otlardan temizliyor, toprağını düzenleyip tamamlıyor, suluyor. İsteğe bağlı olarak yeni çiçekler dikiyor, gübreleme yapıyor.

İnsanların işsiz kaldığı bir dönemde ekmeğini ölülerden çıkaran Mehmet Çetin, yakınlarının `Zaten kriz var. İnsanlar böyle bir iş için para harcamaz.` yönündeki eleştirilerine kulak tıkadığını belirterek, `Oysa benim aldığım en büyük şikayet fiyat. Çok düşük olduğu söyleniyor. Cüzi bir rakam alıyorum. `Yükselt` diyen müşterilerim bile var.` diye konuşuyor.

Mehmet Çetin`in, Antalya`da bu yönde bir açık olduğunun farkına varmasına dedesinin mezarı neden olmuş. Dedesinin kabrinin Andızlı Mezarlığı`nda olduğunu anlatan Çetin, `3 yıl önce mezarın toprağı çökmüştü ama bir türlü işlerden fırsat bulup gidemedim. Benim durumumda olan birçok kişi olduğunu fark ettim. O zaman bu konuyu bilgisayarıma not düştüm. Bugün de uygulamaya koydum.` dedi. Türkiye`de mezarlıkların temizlik ve bakımının belediyelere ait olduğunu anlatan Çetin, `Ancak kişisel bakım yapmıyorlar. Mezarlarımız sahipsiz. Müşterilerimin yüzde 90`ı sadece bayramlarda yakınlarının mezarını ziyaret ettiğini söylüyor. Batıdaki mezarları hepimiz biliriz. Bakımlı ve gayet temizdir. Bizde ise bu konuda büyük eksiklik var.` diye konuştu.

Kabir bakımıyla ilgili dini, çiçek dikimi ve bakım konularında danışmanlık hizmeti alarak hareket ettiğini belirten Çetin, `İşin dini boyutunu araştırdım. Diyanetle yazışma yaptım. Kabir adabıyla ilgili web sitemde bilgi de var. İnsanlara kabristana gittiklerinde nasıl hareket etmeleri gerektiğini anlatıyorum.` şeklinde konuştu.

Şimdilik Müslüman mezarlıklarında hizmet veren Mehmet Çetin, işini büyütüp geliştireceğini söylüyor. Antalya`daki gayri Müslim mezarlarına da bakım hizmeti vermeyi planladığını kaydeden Çetin, web sitesini Türkçe dışında İngilizce, Almanca ve Rusça dillerinde de hizmet verir hale getireceğini söyledi. İlerleyen günlerde bayilik vermeyi de planlayan genç girişimci, müşterileri ile sözleşme yapıyor. Kabir bakım hizmetleri yıllık 50 ile 500 TL arasında değişiyor. Kredi kartına taksit imkanı da bulunan hizmet sonrasında bakımı yapılan mezarın fotoğrafı çekiliyor ve kabrin son hali müşteriye elektronik posta ile gönderiliyor.

Babasının mezarının bakımı için anlaşan Almanca öğretmeni Osman Dağlı, arabasına bırakılan el ilanı vasıtasıyla haberdar olduğu hizmetten memnuniyetini şu sözlerle dile getirdi: `Babam 2000 yılının ocak ayında vefat etti. Bizim mezarı sık sık ziyaret etme şansımız olmuyordu. Bazen ihmalkar davrandığımız da oluyordu. Ayda bir kez bile uğradığım ya da hiç uğramadığım zamanlar olmuştur. Ancak şimdi her hafta mezarın bakımı yapılıyor. Bu güzel bir hizmet.`

Bakım hizmeti mevsimlere göre değişiklik gösteriyor. Kışın daha az bakıma ihtiyaç duyan mezarlara yazın daha fazla gitmek gerekiyor. Bunun için mevsimlik paketler oluşturulmuş. Standart, normal ve tam olarak adlandırılan paketlerin fiyatı 50 ile 500 YTL arasında değişiyor. Yılda 2`den başlayan bakım periyodu ise yılda 72 kereye kadar çıkabiliyor.

Kabir ziyaretini tek başına gerçekleştiremeyecek durumda olanlara nezaretçisi ile birlikte özel taşımacılık hizmeti de sunulurken, mezarlıklarda tercih edilen çiçekler arasında kasımpatı, nergis, buz çiçeği, katırtırnağı, zambak ve gül ilk sırayı alıyor..

(cihan)


Konular