Kriz | Konular | Kitaplar

Sanayi üretimi beklentilerin üzerinde

Türkiye'nin sanayi üretimi mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21.1, bir önceki aya göre yüzde 16.3 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2010 Mart ayı Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını açıkladı.

Sanayi Üretim Endeksi, 2009'un Mart ayında yüzde 20.9 gerilemişti.

Söz konusu aya kıyasla 2010 Mart ayında endekste yüzde 21.1 artış meydana geldi.

Sanayinin alt sektörleri itibariyle 2010 Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 23.9, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 9.1, elektrik, gaz ve su sektörü endeksi yüzde 6.7 yükseldi.

Takvim etkisinden arındırılmış endeks de mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, yüzde 17.8 artış gösterdi.

İmalat sanayi sektörü endeksi yüzde 20.2, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 9.1, elektrik, gaz ve su sektörü endeksi yüzde 6.7 arttı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, bir önceki aya göre yüzde 0.9 yükseldi. Bu açıdan imalat sanayi sektörü endeksinde yüzde 0.8, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksinde yüzde 1, elektrik, gaz ve su sektörü endeksinde yüzde 1.5 artış gözlendi.

Ana sanayi grupları

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, 2010 Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 35.3 ile sermaye malı imalatında görüldü.

Bu sınıflamaya göre diğer gruplar incelendiğinde, ara malı imalatı yüzde 28.5, dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 27.7, dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 12.4, enerji yüzde 5.1 arttı.

İmalat sanayi alt grupları

İmalat sanayi üretim endeksi alt gruplarının mart ayında, 2009 yılının aynı ayına göre yüzde değişim oranları incelendiğinde en yüksek artış yüzde 68.2 ile başka yerde sınıflandırılmayan elektrikli makine ve cihazların imalatında görüldü.

Bunu yüzde 56.8 ile motorlu kara taşıtı, römork ve yarı römork imalatı, yüzde 39.5 ile başka yerde sınıflandırılmayan makine ve teçhizat imalatı, yüzde 36.2 ile ağaç ve ağaç mantarı ürünleri imalatı, yüzde 33.5 ile kok kömürü rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı ve yüzde 32.4 ile plastik ve kauçuk ürünleri imalatı izledi.

Büro makineleri ve bilgisayar imalatında yüzde 36.7, tütün ürünleri imalatında yüzde 23.4, tıbbi hassas ve optik aletlerle saat imalatında yüzde 21.9 ve diğer ulaşım araçları imalatında yüzde 20.2 düşüş gözlendi.

"İstikrarlı bir çıkış var"

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, mart ayı sanayi üretim verilerinde istikrarlı bir çıkış bulunduğunu belirterek, "Bu sevindirici" dedi.

Sanayi üretimindeki artışın bütün sanayi dallarına yayılmış olduğunu kaydeden Ergün, bazı sanayi dallarında çok, bazılarında az artış olduğunu söyledi.

Ergün, "Elektrik tüketimine ve sektörel olarak bazı sektörlerdeki üretim ve ihracat rakamlarına baktığımız zaman bunun önümüzdeki ay da devam edeceğini rahat bir şekilde söyleyebiliriz" diye konuştu.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük de, sanayi üretiminde yüksek oranlı artışlar sevindirici olsa da, esasen geçen yılki kayıpların telafi edildiği gerçeğinin gözden kaçmaması, ilave üretim aşamasına geçişin hedeflenmesi gerektiğini söyledi.

Konular