Kriz | Konular | Kitaplar

zam

Memur zammına karar verildi

Hükümet ile memur sendikaları arasındaki zam pazarlığı sona erdi.

Hükümet, yüzde 4+4 zam, 80 lira da ek ödeme önerdi ve Memur-Sen'le anlaştı. Kamu-Sen ise teklifi kabul etmedi.

Toplu görüşmelerin 4. turunda pazarlıklar sonucu hükümet, ilk teklifini 2 kez revize etti.

Sonunda yüzde 4+4 zam, 80 lira ek ödeme, 20+20 lira aile yardımı ve üç ayda bir 45 lira toplu görüşme pirimi ödenmesini önerdi.

Memur-Sen, teklifi kabul etti ve yetkili konfederasyon olarak hükümetle mutabakat zaptı imzaladı.

Hükümetin memur maaşlarına zam önerisi: Yüzde 3+3

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, hükümetin memur maaşlarına yapılacak zam konusundaki önerisini kamu görevlileri konfederasyonlarına sundu.

Hükümet, memur sendikalarına yüzde 3 artı 3 zam, 70 lira ek ödeme, 10 artı 10 lira aile yardımı önerdi.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, hükümetin memur maaşlarına yapılacak zam konusundaki önerisini kamu görevlileri konfederasyonlarına sundu.

Buna göre, gelecek yıl memur maaşlarına yüzde 3 artı üç zam yapılması teklif edildi.

Ayrıca, ek ödeme kapsamındaki memurlara 70 lira ek ödeme yapılması önerisinde bulunuldu.

Ramazan'dan sonra ekmeğe zam geliyor

Buğday fiyatlarındaki artış ekmeğe yansıyor. Fırıncılar Federasyonu Ramazan'dan sonra ekmeğe yüzde 10-15'lik zam yapmaya hazırlanıyor.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu (TFF) Başkanı Halil İbrahim Balcı, ''Ramazan'dan sonra ekmek fiyatlarında yüzde 10-15'lik bir artış gündeme gelebilecek, ancak bunu en düşük düzeyde tutmak için ne gerekiyorsa yapacağız'' dedi.

TMO'nun buğdayın un ve ekmek maliyetleri içerisindeki payına ilişkin yaptığı hesaplamaya göre, geçen yıl ortalama TMO'nun 553 lira olan Anadolu kırmızı sert (AKS) buğdayın ton satış fiyatı, bu yıl Temmuz ayı itibariyle ortalama 589 lira düzeyinde gerçekleşti. Borsalarda söz konusu buğdayın satış fiyatı ise 531 liradan 566 liraya çıktı. AKS buğdayın ortalama satış fiyatı, 7 aylık ortalama itibariyle TMO'da yüzde 6,50, borsalarda ise yüzde 6,59 arttı.

Sözleşmeli personele zam

KİT’lerdeki sözleşmelilerin maaşına 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere, yüzde 3.59 zam yapıldı.

Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) ve bağlı ortaklıklarında çalışan sözleşmeli ve kapsam dışı personel ile yönetim kurulu başkanı, üyeleri, denetim ve tasfiye kurulu üyeleri ile denetçilerin ücretlerine, 1 Temmuz 2010 tarihinden geçerli olmak üzere, devlet memurlarına uygulanan artış oranı kadar yüzde 3.59 düzeyinde zam yapıldı. Buna göre, temel ücret grupları itibarıyla en düşük ve en yüksek temel ücretler tespit edildi. KİT’ler ve bağlı ortaklıklarında, 2 sayılı cetvele dahil pozisyonlarda çalışan sözleşmeli personelin temel ücretlerinde yüzde 2.62 artış yapıldı. Sözleşmeli personelin temel ücretleri, temel ücret gruplarına ait en yüksek temel ücretleri aşamayacak ve sözleşme ücret tavanı ilk yarı için 3 bin 12 lirayı, ikinci yarı için ise 3 bin 12 liraya artış oranının uygulanmasıyla bulunacak tutarı geçemeyecek.

Ramazan'da ekmeğe zam yok

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, ''Ramazan ayında ekmeğin kilogramı 2,5 liranın üzerinde olmayacak'' dedi.

Balcı ve yeni seçilen yönetim kurulu üyeleri Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'i ziyaret etti.

Eker'e ekmek fiyatlarında 29 aydır değişiklik olmadığını söylediklerini aktaran Balcı, şöyle konuştu:

''En son 2008 yılı Şubat ayında fiyat artmıştı. Ekmeğin kilogramı şu anda 2,5 liranın üzerinde değil. Geçen sürede maliyetlerde bazı artışlar oldu. Bunu fırıncı esnafı göğüsledi. Ancak un fiyatlarında 3-4 lira artış söz konusu. 50 kilogram un fiyatı 42 lira iken şimdi 45-46 liraya satılıyor. Ancak un fiyatlarının Kasım ayında TMO'nun buğday satmaya başlamasıyla eski haline döneceğini, bu artışın geçici olduğunu düşünüyoruz. Şu anda zam söz konusu değil. Ramazan ayını ekmek fiyatlarında bir değişiklik yapmadan geçirmeyi hedefliyoruz. Ramazan ayında ekmeğin kilogramı 2,5 liranın üzerinde olmayacak.''