Kriz | Konular | Kitaplar

İflas Etmiş Türk Şirketlerine Örnekler

1)Sönmez Filament
Türkiye'nin tekstildeki en önemli markalarından biri olan Sönmez Filament krizden kurtulamadı.Daha önce iki kez üretime ara veren firma bu kez üretimi tamamen durdurma kararı aldı.
Sönmez Holding şirketleri arasında yer alan Sönmez Filament 1972 yılında kurulmuştur. Türkiye'nin ilk polyester chips, iplik ve elyaf üreten entegre olan şirketin kuruluş amaçlarının başında yüksek kalitede her türlü polyester ipliği üretmek geliyordu.
Sönmez Filament'i kapatma kararı alan Sönmez Holding Bursa!nın en köklü ve en büyük gruplarının başında geliyor. Ali Osman Sönmez tarafından kurulan grup tekstil, turizm, otelcilik ,medya, inşaat ve enerji alanından 19 şirketle faaliyet gösteriyor
Sönmez Filament'in üretimin tamamen durduğunu açıklamasının ardından IMKB' de işlem gören hisseleri de ek açıklama istenmesi nedeniyle işleme kapatıldı. Sönmez Filament hisseleri yüzde 1.85 düşüşüyle 0.53 YTL'den işlem görüyordu.
Ağustos başında 0.92 YTL olan hisseler 26 Eylül 2007'de 2.46 YTL'ye ulaşarak tarihi zirvesine ulaşmıştı.

2)Elegant
Ev tekstili sektöründe dünyanın 3. büyük markası olan "Elegant" battı. 1800 kişi işsiz kaldı.Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'in başarı plaketi verdiği şirketin 5 fabrikasından 2'si,bir bankaya olan 34 milyon YTL'lik borcundan dolayı haciz nedeniyle satışa çıkarıldı.
Şirket dövizli kredi borcunu ödemekte güçlük çekti.Şirket ortakları Arif, Mustafa ve Cemal Tekerekoğlu kardeşlerin de sıkıntılardan dolayı arası açıldı. Ortak karar alınamayınca 38 milyon dolar olan kredi borcu ödenemeyip, 42 milyon dolara ulaştı. Çalışanların maaşlarının aylarca ödenmemesi ve sıkıntının aşılamaması üzerine özellikle son 6 ayda kademeli olarak işçi çıkarılmaya başlandı. Ödeme noktasındaki tıkanıklık aşılamayınca 5 fabrikada da üretim durduruldu. Toplam 1800 işçi işsiz kaldı.

3)Tıffany & Tomato
Gençlere yönelik ucuz ürünleriyle tanınan Tıffany & Tomato, 35 milyon dolarlık borç yüküyle krize girdi. Sedat Onur'un sahibi olduğu şirket hakkında alacaklı bankalar yasal işlem başlattı.
Türkiye'de ucuz ürünleriyle gençlerin gözde markalarından Tıffany & Tomato'nun yaratıcısı Sedat Onur, bankalara ve üretim yaptırdığı atölyelere olan borçlarını ödeyemeyince, zor duruma düştü.
Onur'un başta Yapı Kredi olamak üzere Garanti Bankası, Sümer Bank, Esbank, Toprakbank,Kapital ve Bankekspres ile bazı factoring şirketlerine olan borcunun 35 milyon doları bulduğu öğrenildi.
Onur'un vadesi gelen çekleri geri dönerken, tekstil ve hazır giyim piyasasında biranda Tıffany& Tomato şoku yaşandı. Onur'a çalışan ve büyük alımlar yaptığı yaklaşık 200 kadar atölye sahipleri de alacaklarının peşine düştü.
Tekstil piyasasının önde gelen isimleri, Sedat Onur'un zor duruma düşmesinin nedenini plansız ve hızlı büyümesine bağladılar.

Konular