Kriz | Konular | Kitaplar

2.5 milyon işsiz

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı mayıs döneminde 2 milyon 551 bin kişi olurken, işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0.6 puan arttı ve yüzde 8.8 seviyesinde gerçekleşti
2.5 milyon işsiz
İşsizlik; nisan-mayıs-haziran aylarını kapsayan mayıs döneminde ekonomide yavaşlama ve işgücüne katılım oranında görülen artışın etkisiyle geçen yıl aynı döneme göre yükselerek yüzde 8.8 olurken, tarım dışı işsizlik ise yüzde 10.7 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı geçen yılın mayıs ayında yüzde 8.2 olmuştu. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı mayıs döneminde 2 milyon 551 bin kişi olurken, 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı yüzde 15.8 iken, 15-64 yaş grubunda bu oran yüzde 8.9 olarak gerçekleşti.

ARINDIRILMIŞ VERİYLE \% 9.5
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı ise bir önceki döneme göre 0.3 puanlık artışla yüzde 9.5’a çıkarak sekiz ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Arındırılmış işsizlik oranı nisanda yüzde 9.2, bir önceki yılın aynı ayında yüzde 8.9 düzeyindeydi.
İşgücü nüfusu mayıs döneminde 29.08 milyon kişi, işgücüne katılma oranı ise yüzde 51.2 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 71.8 kadınlarda ise yüzde 31 oldu. İşgücüne katılma oranı geçen yılın mayıs ayında yüzde 49.2 seviyesindeydi.
TÜİK verilerine göre tarım sektöründe çalışan sayısı 5.82 milyon kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 20.72 milyon kişi olarak gerçekleşti. İstihdam edilenlerin yüzde 21.9’u tarım, yüzde 20.2’si sanayi, yüzde 7.4’ü inşaat, yüzde 50.5’i ise hizmetler sektöründe yer aldı.

KATILIM ORANI ARTTI
İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, işsizlikteki yükselişte iş gücüne katılım oranında yıllık bazda görülen güçlü artışın etkili olduğunu söyleyerek, “Arındırılmış tarafta yılbaşından bu yana aşağı yönlü seyrin hâkim olduğu aylık bazda istihdam yaratımında 6 bin ile görece sınırlı da olsa Kasım 2013’ten bu yana ilk kez azalma olduğu görüldü” dedi. Aylık değişimlerde tarım-dışı grup, inşaat ve sanayi sektörlerinde istihdam azalışı olduğunu söyleyen Kömürcüoğlu, “Sonuç olarak bugünkü rakamlar istihdam cephesinde güçlü seyrin halen korunsa da istihdam yaratımında güç kaybının başladığına işaret ediyor. Önümüzdeki dönemde ise, son dönemde PMI verisinde görülen gerileme ve sanayi üretimindeki zayıflamayı hesaba katarak iş gücü piyasasındaki güç kaybının daha belirgin olabileceğini düşünüyoruz” dedi.

Konular