Kriz | Konular | Kitaplar

Para teröre değil bakın nereye yatırılıyor?

Şırnak'ta yıllarca terörle mücadeleye harcanan kaynaklar, yaklaşık bir yıldır devam eden çözüm süreciyle birlikte yatırıma aktarılmaya başlandı.
Şırnak'ta yıllarca terörle mücadeleye harcanan kaynaklar, yaklaşık bir yıldır devam eden çözüm süreciyle birlikte yatırıma aktarılmaya başlandı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hayatın her alanında kendini hissettiren ve bir yılını dolduran çözüm süreci sayesinde Şırnak'ta köy yollarının yapımı ve onarımında önemli aşamalar yaşandı.

Engebelli coğrafi yapısı nedeniyle yol ve içme suyu gibi hizmetlerin ulaştırılmasında zorlukların yaşandığı Şırnak'a bağlı köylerde yolların çoğunda birinci sınıf asfalt kullanıyor. Modern ve şehirlerarası yolları andıran köy yolları için geçen yıl içerisinde 146 milyon lira harcandı.

Şırnak Valisi Hasan İpek, yaptığı açıklamada, çözüm sürecinin başlamasının ardından bölgede köy yollarının yapımında ciddi ilerlemeler kaydedildiğini söyledi.

Devletin 2013 yılında köy yollarının yapımı ve onarımı için Şırnak'a 146 milyon lira ödenek gönderdiğini bildiren İpek, geçen yıl içerisinde 35 kilometre asfalt ve beton köy yolunun, 35 köprü ve menfezin, 18 kilometre tesfiye ve onarım yapıldığını belirtti.

İpek, ayrıca 115 kilometre asfalt ve beton yol ile 173 köprü ve menfez yapımının da sürdüğünü bildirdi.

"Çözüm süreci rahatlamayı sağladı"

Çözüm sürecinin bölgede hizmetler noktasında rahatlamayı sağladığını anlatan İpek, şöyle konuştu:

"Çözüm süreciyle bölgede rahatlama oldu. Yol yapım çalışmalarımız noktasında ciddi ilerlemeler kaydettik. İnşallah bundan sonra da daha iyi olacak. Çalışmalarımız gayet iyi gidiyor. En iyi örnek ise Cudi Dağı'nı delerek 4 tünel yapılıyor ve bu yolu İpekyolu'na bağlıyoruz. Bu yolu Şırnaklılar bu yıl kullanabilecek. Yeni yollara çok ihtiyacımız var. Çünkü uzun yıllardan bu yana terör sebebiyle veya bahanesiyle bu bölgede yollar yapılamamış."

"Süreçle birlikte hizmetler aktı"

Yapılan hizmetler nedeniyle memnuniyetini ifade eden merkeze bağlı Kırkuyu köyü Sucular mezrası sakinlerinden Ahmet Altın da 6 yıl önce mezraya yerleştiklerini, mezrada daha önce yol olmadığı için ulaşımda sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Çözüm sürecinin başlamasının ardından köylerine hizmetlerin akmaya başladığını bildiren Altın, "Bunun devamını diliyoruz. Bölgede kime sorarsanız sorun bunu ister. Silahın susması ve çözüm sürecinin başlaması bizi çok mutlu ediyor. Buna sebep olanlara bölge halkı adına çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Tarlalarında sebze ve meyve yetiştireceklerini anlatan Altın, şunları kaydetti:

"Yol yapımı sonrası Bertor Deresi'nden tarlalarımıza devlet tarafından borularla su taşındı. Ama daha önce hiç bu sudan fayda görmedik. Devletimiz bunu gördü ve el attı. Buradan bize kanal kazdılar. Bu suyu değerlendirip tarlalarımızda susam, pirinç ekeceğiz. Sebze ve meyveciliğe yöneleceğiz. Bu yıl yolumuz asfaltlandı. Allah razı olsun. Şuan ulaşımımız süper. Bu hizmetlerin devamını diliyoruz."

Merkeze bağlı Kayaboyun köyü Harran mezrasında oturan Cengiz Vural ise çözüm süreciyle mezralarına yol, elektrik ve su geldiğini, ayrıca okul yapıldığını vurguladı.

Sürecin devam etmesi gerektiğini vurgulayan Vural, "Terör nedeniyle yıllardır buraya hizmetler yapılamıyordu. Çözüm sürecinin daima devam etmesini istiyoruz ve kanın durmasını istiyoruz. Valimize ve diğer yetkililere, buraya hizmet getiren herkese sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.

Konular