Kriz | Konular | Kitaplar

Devletin elinde iflas eden şirketlerle ilgili bilgi yokmuş

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Adalet Bakanlığı’nın görevli olmasına rağmen iflas davalarıyla ilgili bilgi derlemesi yapmadığını, bu nedenle ellerinde iflas eden şirketlerin sayısına ilişkin bilgi olmadığını açıkladı.

Yazıcı, “İflas eden şirketlerin sektörleri, ciro büyüklükleri, piyasaya toplam borcu, çalışan sayısı gibi hususlarda bilgi bulunmamaktadır.” dedi. CHP Ankara Milletvekili Levent Gök’ün geçen yıl iflas eden şirketlerin sayısı ve niteliklerine ilişkin soru önergesi, devletin elinde bu yönde bir bilgi olmadığını ortaya koydu. Gök, geçen yıl temmuz ayında Başbakan Tayyip Erdoğan’ın cevaplaması talebiyle verdiği soru önergesinde “Çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin peş peşe iflas başvurularında bulundukları, bazı şirketlerle ilgili olarak iflas erteleme başvuruları yapıldığı ifade edilmektedir.” görüşüne yer vererek, şu soruları yöneltmişti: “Son 12 ay içerisinde iflas başvurusunda bulunan şirket sayısı nedir? Bu şirketlerin sektörlerine, yıllık ciro büyüklüklerine, yabancı ortaklık durumlarına ve Türkiye çapında yaygınlık durumuna göre sıralaması nasıldır? Bu kuruluşların piyasaya toplam borcu ne kadardır? Bu şirketlerde çalışan eleman sayısı nedir, kıdemleri ne kadardır?”

Önergeye yaklaşık 8 ay sonra Başbakan Erdoğan adına cevap veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ellerinde bu yönde derlenmiş bir bilgi olmadığını belirtti. Bu bilgilere Adalet Bakanlığı’nın verileriyle ulaştığına işaret edilen cevapta, şu görüşlere yer verildi: “Adalet Bakanlığı’ndan alınan bilgilerde; adli sicilin tutulmasıyla ilgili hizmetlerin yürütülmesinin, 2992 sayılı Adalet Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun’un ‘Görev’ kenar başlıklı 2. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendine göre anılan Bakanlığın görevleri arasında sayılmakla birlikte, adli istatistiklerin hazırlanmasında iflas davalarında sektör veya faaliyet alanlarına göre bilgi derlemesi yapılmadığı belirtilmiştir. Bu sebeple iflas eden şirketlerin sektörleri, ciro büyüklükleri, piyasaya toplam borcu, çalışan sayısı gibi hususlarda bilgi bulunmamaktadır.”

Konular