Kriz | Konular | Kitaplar

KOCA KOCA ŞİRKETLER İFLASA SÜRÜKLENİYOR. EKONOMİ NEREYE GİDİYOR?

Müteahhitlik sektöründe 40 yıldan bu yana faaliyet gösteren Türkiye inşaat sanayicileri işveren sendikası (intes) başkan vekili İlhan Adiloğlu 2013 yılı ortalarında 6 şirketi için iflas ertelemesi istemiş, mahkeme Eser Holding’e bağlı beş şirket için iflas erteleme kararı vermiştir.

İflasın ertelenmesi konusu mevzuatımıza 2007 yılında Türk Ticaret Kanunu’nun 324. ve İcra İflas Kanunu’nun 179. maddelerinde yapılan değişiklikler ile girmiştir. .

İflasın ertelenmesi kararının en önemli özelliği iflas kararının ve bu kararın etkilerinin

geçici bir süre içinde bekleme dönemine bir diğer deyişle bir çeşit rehabilitasyon dönemine girmesidir. Yasal düzenleme zorda olan şirkete bir rahatlama getirmeyi amaçlamakla birlikte iflas erteleme davalarının sonunda ancak % 50 şirket düze çıktığı saptanmıştır.

2007 ile 2012 yılları içerisinde iflas erteleme başvurusu yapan toplam 872 şirketin 560 tanesi geçen süreçte faaliyetini sağlıklı bir şekilde sürdürmeye devam ettiği, 248 şirket ise iflas ettiği belirlenmiştir.

Yaşanan iflasların en büyük nedeni mahkemeden iflas erteleme hususunda ihtiyati tedbir kararı alındıktan sonra, ihtiyati tedbir veya erteleme kararı ile her şeyin başarıldığı, borçların silindiği, bütün sıkıntıların bittiği düşüncesine kapılan şirketlerin oldukça rahat hareket etmesinden kaynaklanmasıdır. Özellikle şirkete İİK 179/a -2 uyarınca atanan kayyım hususunda uygulamada büyük sıkıntılar vardır.

İflas ertelemelerin ticarete güvensizlik getirdiği, güven unsurunun asıl olduğu ticarette kimsenin kimseye güveninin kalmadığı, vadeli işlemlerin ve vadeli mal satışlarının nerede ise belli sektörlerde durma noktasına geldiği de bir vakıadır.

2013 yılının son günlerinde İzmir’in 51 yıllık geçmişe sahip, Türkiye’nin ilk plastik boru üreticisi Göktepe Plastik’in piyasaya ve bankalara olan borçları nedeniyle yaz aylarından bu yana üretim yapamayan şirket sonunda iflasa gitmiştir. .

Alacak sigortası şirketi olan Euler Hermes’in Baş Ekonomisti Ludovic Subran, Ulusan Basın kuruluşlarına da yansıyan değerlendirmesinde Ekonomik belirsizliğin giderek artacağı 2014 yılında Türkiye de 19.000 adet (Tam olarak 18.770 adet şirketin) iflas edebileceğini belirtmiştir.

2013 yılının Aralık ayı başında ABD İflas Mahkemesi, Mahkeme yargıcı Steven W. Rhodes, Amerika’nın otomobil üretim üssü Detroit’in iflas kararına onay vermiştir. ABD li Yargıç Rhodes, 18 milyar dolarlık borcu bulunan Detroit’in iflasıyla ilgili yapılan duruşmada, ”Detroit’in iflas için uygun olduğu” kararına vararak 4 aydan fazla bir süredir devam eden belirsizliği sona erdirir. Bu kararla Detroit, ABD tarihinde resmi olarak iflas eden en büyük şehir olmuştur.

2014 yılına yaklaştığımız şu günlerde cari açığın artarak devam etmesi, Türk Lirasının değerinin beklenenden yüksek olması, yönetim hataları gibi nedenlerle gelecek günlerin ekonomide şirketler açısından pek de iyi geçmeyeceği ulusal ve uluslar arası uzmanlar tarafından vurgulamaktadır.

Bir tarafta nurlu ufuklar, pembe diziler içinde pembe tablolar ortaya konsa bile gelecek günlerin ülkemizde ve dünya da pek de iyiye gitmediği ortadadır.

Konular