Kriz | Konular | Kitaplar

İşte yeni İzmir

İzmir dünyanın 120 büyükşehri arasında bulunuyor. Türkiye'nin ise üçüncü büyük kenti. Türkiye'nin rekorlar kıran büyümesinden, ölçüsünü kaybetmiş kalkınmacı anlayışından henüz darbe yemedi ancak üzerindeki baskılara bakıldığında bunun ne kadar süreceği belli değil.İzmir'in hem yaşayanlara iş imkanları sağlayacak, kentin beyin göçünü engelleyecek yatırımlara kavuşması hem de ranta yenilmeden, kimliğini kaybetmeden ayakta kalabilmesi gerekiyor.
Önemli şehir plancılarından biri olan İlhan Tekeli, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin işte bu vizyonla yola çıktığını söylemiş ve genel olarak bakış açısını anlatmıştı. Dün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile konuştum. Kocaoğlu da Tekeli’nin genel olarak sözettiği bu projeleri detaylı bir şekilde açıkladı.İzmir için 2014-2019 için bir stratejik plan hazırladıklarını söylüyor Kocaoğlu. İzmirliler’den öneriler almaya devam ettikleri bu planla İzmir'i 5 yılda nereye götüreceklerini, projelerinin neler olduğunu ve bunu nasıl gerçekleştireceklerini belirlediklerini ve kamuoyuna açıkladıklarını söylüyor. Yani bir nevi yol haritası.
Plana göre Bayraklı gökdelen bölgesi, İnciraltı bir türlü kazanılamayan EXPO projelerinden esinlenerek sağlık turizmine yönelik bir alan olacak.1/25 binlik planlar yapılmış, yeni katılan 9 ilçenin de stratejik planları da hazırlanmış. Kocaoğlu, rant lobisinin büyük baskısı altında olduğunu kabul ediyor. “Tüm baskılara karşı İzmir’i elimizden geldiği kadar koruyacağız” diyor. Kalkınma sözcüğünden ne anladığını tarif etmesini istiyorum. “Vatandaşlarımın işinin gücünün olması lazım. Onun için yatırım yapılması gerekiyor. Bunu organize sanayi bölgelerini destekleyerek sağlamamız gerekiyor. Teşviklerin İzmir’e dönmesini sağlamak gerekiyor” diyor.
Bayraklı bölgesindeki gökdelen yatırımlarının planını da kendilerinin yaptığını anlatıyor. “Sadece bu bölge gökdelen bölgesi olacak. İzmir’e büyük katkısı olacak bölgenin. Oraya yüksek kat verdik ama İnciraltı’nda düşürdük” diyor. Tekeli’nin dediği gibi Kocaoğlu da rant, yatırım kelimelerine yüz vermeden kentin gelişimi için hazırladıklarını söylediği plan dahilinde yapılacak projelerden bazılarını şu başlıklarla anlatıyor:
Liman büyütülecek. Yeni nesil gemilere açılacak. Bu yeni istihdam demek. Tarama ve kanal çalışmalarıyla dış körfezden iç körfeze su sirkülasyonu sağlanacak. Açılan kanal sayesinde körfez temizlenecek ve İzmirli körfezde yüzebilecek.
140 tasarımcının planladığı İZMİRDENİZ projemiz uygulanmaya başlandı. İzmir’in stressiz yaşamını koruyarak geliştirmesi için başlanan İzmirdeniz Projesi'nde İç Körfez bir gösteri mekanına dönüştürülüyor. Böylece deniz İzmirlinin yaşamında daha fazla yer tutacak. Tasarımı tamamlanan ve belli parçaları ihale edilerek uygulanması başlanan proje, 40 km'lik sahil boyunca hayata geçirilecek.
Mavi Şehir’den Üçkuyulara kadar denizde dubalar üzerinde görsel etkinlikler düzenlenecek. Kıyı boyunca gezinti yolu, bisiklet yolu, kafeler, servis birimleri, çocuk oyun alanları, spor alanları ve özel peyzaj tasarımı oluşturularak kıyının kullanım değeri yükseltilecek. Göztepe, Karataş, Alaybey, Bostanlı’da semt marinaları oluşturularak İzmir’in deniz kenti kimliği güçlendirilecek. Körfeze bakan teraslar oluşturulacak.
Karşıyaka’ya Türkiye’nin en nitelikli opera binasını yapıyoruz. Gaziemir’deki Yeni Fuar Kompleksi ile kentteki fuarcılık ekonomisi yaklaşık 5 kat büyütülecek. İzmir, dünya ölçeğinde önemli fuar merkezlerinden biri haline getirilecek. Kültürpark fuar holleri “Kongre ve Sergi Sarayı”na dönüştürülerek İzmir, kongre turizminin önemli destinasyonlarından biri haline getirilecek.
İzmir’in bir bisiklet şehri olması için çalışmalar başladı. İstasyon sayıları arttırılıyor. Bisiklet kullanımı teşvik edilecek. 134 km bisiklet yolu planlanıyor. Tarih projesi kapsamında 17 alt bölgeye ayrılan Kemeraltı ve çevresi ekolojik yöntemlerle aydınlatılacak, üst örtü ve kent mobilyaları projeleri gerçekleştirilecek
Kadifekale’de gecekondular arasına sıkışmış 16 bin kişilik Antik Roma Tiyatrosu gün yüzüne çıkarılarak kent içindeki turizm hareketliliğine yeni bir ivme kazandırılacak. Antik Roma Tiyatrosu’nun bulunduğu bölgede kamulaştırmalara başlanan alanda, tarihsel dokuyla uyumlu ve mimarisi yarışmayla belirlenecek Ege Medeniyetleri Kültür ve Sanat Merkezi kurulacak.

Konular