Kriz | Konular | Kitaplar

Küresel kriz

Dünya dolar krizine doğru sürükleniyor !

ABD'li ünlü yatırımcı Jım Rogers dünyanın bir dolar kriziyle burun buruna geldiğini belirterek, "Fed o kadar çok para basıyor ki, bunun sonucunda borsalar 20 bin 30 bin seviyelerine kadar çıkabilir" dedi.

Rogers, CNBC'ye verdiği röprtajda doları son derece kusurlu bir para birimi olarak tanımladı ve bir sonraki krizin başlıca sorumlusunun dolar olacağını iddia etti.

Emtia fiyatlarının küresel krizden çıkışın lokomotifi olacağını iddia eden Rogers, toparlanma olsa da olmasa da enflasyon nedeniyle emtianın getirisinin yüksek kalmaya devam edeceğini düşünüyor.

Ünlü yatırımcı George Soros da, Çin ekonomisinin beklenenden hızlı toparlanacağını ve kısa süre içerisinde eski büyüme rakamlarını yakalayacağını söyledi.

ABD’den başlayarak tüm dünyayı saran küresel kriz nasıl başladı?

ABD’den başlayan küresel krizin temelinde mortgage piyasasına ilişkin sorunlar var. ABD’de ortaya çıkan ve tüm dünyayı olumsuz etkileyen mortgage sektörü, ilk olarak üç yıl önce sorun yaratmaya başladı. ABD mortgage piyasası, 10 trilyon dolarlık büyüklüğüyle dünyanın en büyük piyasası konumunda bulunuyor. ABD’de, para hacminin yüksek olması nedeniyle, bazı finansal kuruluşlar 5 yıl önce, kredibilitesi zayıf olan kişilere de mortgage kredisi vererek, geri dönüşü riskli bir mali yapıya girdiler.

Macar bakanın kredi dilenişi

Küresel mali kriz nedeni ile zor günler yaşayan Macaristan ekonomisinin bir numaralı sorumlusu olan Macaristan Ekonomi Bakanı Gordon Bajnai yaptığı basın toplantısında, televizyon kameralarına bakarak bankalara yalvardı.

Ülke ekonomisinin çok zor durumda olduğunu söyleyen Macar bakan, bankalara “ne olur müteşebbislerin dondurulan kredilerini verin” diye seslendi.

Bakan Bajnai, bankaların kredileri durdurduğu için zaten hızlanan kepenk kapamaların daha da arttığını söylerken, hiç değilse geçtiğimiz yıl sonu kredileri imzalanmış şirketlerin kredilerinin verilmesini istedi.

Küresel Krizin Nedenleri ve olası sonuçları

Küresel Sermayenin krizinin asıl nedeni aşırı üretim ve eksik talep nedeniyle çıkmıştır.Bankaların ve sermaye guruplarının elinde bulunan sermaye birikim bir şekilde eritilmesi için satın alma gücü az veya hiç olmayan kesimlere başta konut kredisi olmak üzere otomobil ve kredi kartı vererek talebin artırılması sağlanarak konutların ve diğer tüketim mallarının satın alınması sağlanmıştır.

10 soruda küresel kriz

ABD’den başlayarak tüm dünyayı saran küresel krizin nedenleri neler? Kriz nasıl başladı, nasıl yayıldı? İşte krizde öne çıkanlar...

İSTANBUL - Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’de kredi kriziyle başlayan sorun finans piyasalarına yansıyınca dalganın boyu da arttı. ABD’de birçok banka tarihe karıştı, bazı bankacılık modelleri rafa kalktı. İşte halen yaşanmakta olan krizle ilgili bilinmesi gereken 10 madde...
Haberin devamı

* Kriz nasıl başladı?

Küresel krizin nedenleri

Sermaye hareketlerinin serbestleşmesi kuralsızlığı da yanında getirdi. Sistem öyle hızlı bir değişim içine girdi ki, bankalara konulan kurallar mali sektöre yetmez oldu. Sektör o kuralların dışına taştı. Ya da belki daha doğru bir ifadeyle sektör bu kuralların dışına taşacak enstrümanları hızla devreye soktu. Bu gelişme mali sektörün hacminin reel sektöre göre misliyle büyümesine ve doğal olarak da risklerin artmasına yol açtı. 2000’lerin başından bu yana dünya yüzde 40 dolayında büyümüş durumda. Oysa varlıkların değerini ifade eden kâğıtların değeri üç, dört kat artmış.